Masz wiele niezagospodarowanego miejsca w ogrodzie? Chcesz spożywać zdrowe warzywa, które są wolne od chemikaliów? W takim razie warto założyć swój warzywnik. Poniżej opisujemy, jak wybrać odpowiednie miejsce do tego celu oraz jakie zasady należy mieć na uwadze przy jego zakładaniu?
W jakim miejscu najlepiej założyć warzywnik?
Warzywnik nie posiada walorów estetycznych, a więc najlepiej lokalizować go w mało uczęszczanym miejscu. Najważniejszym aspektem jest dostęp do światła. Warzywnik, aby zapewnił nam duże i świeże warzywa, musi być w miejscu nasłonecznionym np. w kierunku południowym. Oczywiście warzywnik będzie zapewniał warzywa wolne od substancji szkodliwych dla organizmu, jednak mimo wszystko warto zlokalizować go z dala od dróg. Jeśli nie ma takiej możliwości, warto osłonić warzywnik drewnianym płotem.
Zasady, których warto przestrzegać w trakcie zakładania warzywnika
Założenie warzywnika to małe wyzwanie, zwłaszcza dla osoby, która wcześniej tego nie robiła. Z tego względu, warto zaplanować układ warzywnika, rozrysowując poszczególne sektory warzyw np. na kartce. W internecie pomocne mogą być również gotowe systemy upraw poszczególnych warzyw. Lokując warzywa obok siebie, należy wziąć pod uwagę sympatie i antypatie konkretnych gatunków.
Uprawa roślin powinna być łatwa i przyjemna z tego względu warto zapewnić układ ścieżek, które zapewnią dostęp do poszczególnych gatunków warzyw. Część warzyw ma rozwinięty układ korzeniowy, dlatego warto rozdzielić poszczególne gatunki drewnianym warzywnikiem. W przypadku braku dostępu do ziemi w ogrodzie sklepy ogrodnicze oferują warzywniki na nogach.